Rugcorrecties d.m.v. Dorntherapie

 

De wervelkolom is het stabiele omhulsel van het ruggenmerg, de grootste bundel zenuwen die van de hersenen naar al onze organen in ons lichaam voert. Vrijwel iedereen heeft benen van ongelijke lengte. Het lengteverschil kan variëren tot wel 4 centimeter. Daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst naar het korte been en komt het ruggenmergkanaal in een andere houding.

Mensen die al heel lang rug- en gewrichtsklachten hebben horen vaak van de dokter:

'Er is niets meer aan te doen, het is slijtage en u moet er maar mee leren leven...'. Dat is niet in alle gevallen juist. Een machine slijt, maar een levend organisme kan zich veelal herstellen zo lang het leeft. Al onze organen, botten, weefsels en gewrichten, alle cellen bevinden zich in een voortdurend proces van afbraak en vernieuwing. Daardoor zijn wij tot op hoge leeftijd nog in staat ons aan nieuwe situaties en belastingen aan te passen.

De Dorntherapie komt uit Duitsland. In tegenstelling tot "kraken" is de Dorntherapie een milde therapie. Met de duimen zet de Dorntherapeut op een voorzichtige manier de wervels op hun plek terug. Tegelijk wordt het bindweefsel tussen de wervels losgemaakt, waardoor de doorbloeding beter wordt.

Daardoor voelen mensen zich beter en worden klachten voorkomen en genezen. En na elke behandeling heb je ook nog een fijn en ontspannen gevoel!

Dorn voor kinderen

Ook bij kleine kinderen en baby's is het van belang dat de beentjes geen lengteverschil hebben. Dat we een solide basis creëren, door het beenlengteverschil weg te werken en alle "er uitgeschoven" werveltjes weer op zijn plaats te zetten. Het beenlengteverschil kan tijdens de bevalling optreden. 

Profylaxe bij baby's en kinderen

Bij baby's zijn de banden van het heiligbeen en bekken heel zacht en elastisch. Tijdens de geboorte, door het nauwe geboortekanaal, kan er een "misstand" ontstaan in heupjes en knietjes, of het nekje krijgt een knauw. Ook kan het gebeuren dat door de grote krachten die vrij komen bij de bevalling, de wervelkolom of het bekken wat scheef komen te staan. Door een speciale massage kan de scheefstand gecorrigeerd worden en voelen kinderen zich vaak beter en huilen minder.

Verschoven wervels zie je nauwelijks bij baby's, maar als, welke uitwerking hebben ze dan op de wervels en gewrichten, met name later. Heupen en knieën kunnen in een heel vroeg stadium gecorrigeerd worden, eigenlijk al direct na de geboorte. Door dit bij te houden, kun je veel ellende voor later voorkomen: verkrampingen, verstijvingen en vergroiingen van de wervelkolom, en daarmee negatieve uitwerkingen op gewrichten en organen.

Volwassenen kunnen vaak zeggen waar het pijn doet, maar bij baby's en kinderen werkt dat nog niet zo. Zij uiten zich door:

  • Huilen
  • Schreeuwen
  • Onrustig zijn
  • Slecht slapen
  • Spijverteringsproblemen (spugen)
  • Vertraagde ontwikkeling
  • Onsymmetrisch spartelen, kruipen, lopen, bilplooien, grijpen
  • Huid-, oog- en oorproblemen
  • Leerstoornissen
  • Bedplassen
  • Neiging tot overgewicht
  • Geen zin om te bewegen
  • Vaak verkouden
  • Hoesten
  • Bronchitis
  • Astma

Bij veel van deze symptomen wordt vaak gedacht aan regulier medische aandoeningen, terwijl de mogelijkheid er ook is dat er alleen maar een wervel of gewricht verschoven is. Als dat zo is, dan kan ik als Dorntherapeut hulp bieden door simpelweg de werveltjes te bekijken en eventueel te corrigeren en hoeven er misschien helemaal geen medicijnen te worden geslikt.

Behandelingen

Algemene informatie bij de Dornmethode

De Dornmethode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling. Ze kan gebruikt worden bij ziektes, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dornmethode is vrij van ongewenste bijwerkingen, ongevaarlijk, maar zeer werkzaam. Het werkt zonder medicijnen.

De wervelkolom

Midden in ons lichaam hebben we een zeer stabiel, maar soepel geraamte, dat ons lichaam zijn vorm, stabiliteit en beweeglijkheid geeft. Dit geraamte is niet alleen het centrale steunpunt van het lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van het ruggenmerg (de centrale zenuwstreng) die onze hersenen met alle organen verbindt.

De wervelkolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden en geveerd worden. De flexibiliteit van de wervelkolom en gewrichten worden door een gecompliceerd spier- en zenuwstelsel rechtop gehouden.

De 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendewervels, het heiligbeen en het stuitbeen vormen de wervelkolom, waardoor wij ons staande kunnen houden. De wervelkolom draagt ons hoofd, de schouders en armen, Via het heiligbeen is de wervelkolom met het bekken verbonden, dat via het heupgewricht door de benen wordt gesteund.

Ideaal is als ons geraamte symmetrisch, harmonisch en statisch-dynamisch in evenwicht is. Iedereen heeft situaties meegemaakt, die deze orde verstoord hebben. De gewrichten zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen.

Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp nodig. De gevolgen van langdurige botverschuivingen zijn talrijk. Brengen we het geraamte weer op orde dan overkomt ons een gevoel van welzijn.

Bekkenscheefstand

De boodschap van de Dornmethode is eigenlijk heel eenvoudig en kan ook zonder medische voorkennis begrepen worden. De basis van de Dornmethode is altijd de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Bij uitzondering is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen.

De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk zijn, staat ook het bekken scheef: bekkenscheefstand!

Dit veelvoorkomende probleem moet verholpen worden, omdat het anders voor veel problemen gaat zorgen. Het leidt vaak tot heiligbeenverschuivingen (daarop staat de wervelkolom), en veel chronische problemen zoals: scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

Meestal krijg je dan te horen: je been is te kort, doe maar een verhoging onder je schoen. Echter dit stabiliseert de bekkenscheefstand, die later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden. Het lange been moet korter gemaakt worden. Door de Dornmethode kan iedereen zijn benen op gelijke lengte krijgen en houden.

Oorzaken en oplossingen voor het beenlengte verschil

De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral gewoon het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich.

Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daaromheen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht "getrokken".

Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren zo de foute houding. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 à 4 centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het korte been, maar gaan we het lange been korter maken. Door hem simpelweg weer in de juiste positie te zetten.

De wervels

Als door het opheffen van het beenlengteverschil nu de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom. Alle wervels worden gecontroleerd. Wanneer ze niet in de juiste positie staan, worden ze voorzichtig weer op hun plek gedrukt. Staan alle wervels op hun meest ideale positie, dan ziet de ruggenwervel eruit als een parelketting.

De behandeling is ook heel goed voor zenuwen en organen. De sturing van de organen gaat vanuit de hersenen via het ruggenmergkanaal naar de plaatsen waar ze uit de wervelkolom naar de betreffende organen lopen. Als de wervels niet goed staan, komen deze verbindingen ook onder druk te staan.

Hoe verder?

Na de Dorn-behandeling moet de cliënt zo'n 2 à 3 dagen zware inspanningen zien te vermijden. Er kan wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dat betekent dat de nieuwe positie gestabiliseerd wordt.

Veel water en (kruiden)thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen komen nu los in de weefsels).

Afhankelijk van de ernst van de klacht(en) en de leeftijd van de cliënt kan er na de eerste behandeling een schatting worden gemaakt van het aantal benodigde behandelingen.

 

Bron: Dorninstituut I. Eijgelaar